Bespaar energie; doe een wijksafari!
Olifanten, neushoorns of giraffen zul je waarschijnlijk niet tegenkomen in je eigen dorp, maar er is wel heel wat te ontdekken op het gebied van energietransitie. Want als je meedoet aan een safari in je eigen buurt, kun je ‘de big five’ van energiebesparingstips spotten. En daar kun je veel geld en CO-2 mee besparen. Benieuwd geworden naar de wijksafari? Lees dan snel verder.
Gewoontedieren
De energietransitie waar we met zijn allen naar toe moeten, komt niet vanzelf op gang. Logisch, want daar is een gedragsverandering voor nodig. Ons gedrag bestaat uit gewoontes en impulsen. Dat wat we automatisch doen, zonder erbij na te denken. We zijn het gewend om in een warm huis thuis te komen, om net zo lang te douchen als we prettig vinden, de afwasmachine aan te zetten als we naar bed gaan en snel de auto te pakken voor de boodschappen. Eigenlijk zijn we echte gewoontedieren. Maar gewoontedieren zijn niet zo interessant om te ontdekken op safari!
Op avontuur
Om te kunnen besparen moet je eerst kennis opdoen over energie. Je moet weten wat er speelt en uit kunnen vinden hoe je kunt veranderen. Je kunt natuurlijk achter je computer kruipen en uren gaan googlen maar het is veel leuker en avontuurlijker om op safari te gaan. Tijdens een wijksafari zul je zelf ontdekken hoe je energie kunt besparen. Je krijgt inzicht in persoonlijke, snelle tips en in wijkgerichte aanpak waarbij je als buren de handen ineen kunt slaan.
Fietsen met een gids
Net zoals bij een echte safari, doe je een wijksafari nooit alleen, maar in een groepje onder begeleiding van een ervaren gids. Samen ontdek je jouw dorp, buurt of wijk op een hele nieuwe manier. Al fietsend of wandelend laat de energie-expert (voor de gelegenheid safarigids) je kennismaken met energiebesparende mogelijkheden. Wat is er al gerealiseerd bij alle openbare gebouwen en ontmoetingsruimten? Wat kun je zien aan de buitenkant en wat is er wel, maar zie je niet? Je zult er waarschijnlijk versteld van staan wat er allemaal mogelijk is.
Ontdek de big five
De big five van energietransitie in de openbare ruimte:
1. (Slimme) straatverlichting met ledlampen
2. Zonnepanelen
3. Elektrische laadpalen
4. Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie
5. Aardgasvrije wijk
Door samen op safari te gaan wordt je inzicht in energie besparen groter en kun je elkaar enthousiasmeren om ook maatregelen te treffen die helpen duurzamer te wonen en te leven. Een rondje fietsen of wandelen schept een band en biedt ruimte om nieuwe initiatieven op te zetten. Zo merk je dat er veel mensen zijn die net als jij, graag energie willen besparen. En samen kan je veel.
Organiseer zelf een safari!
Met behulp van de energie-experts van Energiek Moerdijk kun je zelf een wijksafari op poten zetten. Vraag of een vrijwilliger bij jou uit de buurt mee wil fietsen of wandelen. Zo kom je te weten wat er al aan energiebesparing wordt gedaan in jouw dorp en waar nog verandering noodzakelijk is. Je zult merken dat het leuk is om met elkaar te praten over energie. Je ontdekt hoe anderen over energiebesparing denken en ermee omgaan. Dat schept een band en brengt nieuwe ideeën tot stand. Neem contact op met de energie-expert bij jou in de buurt. We wensen je een spannende safari!