fbpx

Nationale Klimaatweek

31 oktober t/m 6 november 2022

Doe mee met de Klimaatweek

Slimmer energie opwekken en klimaatbewuster leven en werken. Samen maken we Moerdijk steeds duurzamer. De gemeente, veel inwoners en organisaties dragen hun steentje al bij. Maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te behalen. Om nóg meer inwoners en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, wil Energiek Moerdijk aandacht schenken aan de landelijke klimaatweek door activiteiten en initiatieven in Moerdijk onder de aandacht te brengen.

Iedereen doet WAT

Als iedereen wat doet voor het klimaat kunnen we samen de CO2-uitstoot in Moerdijk verlagen. Daarom roepen we inwoners en organisaties in héél Moerdijk op om te laten zien en horen op welke manier ze bijdragen aan de Co2-uitstoot verlaging.  

Goede voorbeelden

Samen zetten we van 31 oktober tot en met 6 november 2022 duurzame initiatieven in Moerdijk in de spotlight en brengen we Moerdijk in beweging om een extra stap te zetten voor het klimaat. De Nationale Klimaatweek vindt plaats onder aanvoering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

 

 

    

 

 

Bespaartips zonder investering

 
 

Praktische tips voor een duurzamer leven

Iedereen kan wat doen voor het klimaat: de overheid, bedrijven en jijzelf, iedereen doet wat. Dat kan iets groots zijn of juist klein, goedkoop of duur. 
De een laat zijn vloer isoleren, terwijl de ander minder voedsel wil verspillen. Iets doen voor het klimaat doe je op jouw manier. Bekijk de mogelijkheden en wat het beste bij je past.

Energie besparen

Energie besparen is duurzaam. Het is goed voor het klimaat én je portemonnee. Isoleer je huis, wek je eigen stroom op met zonnepanelen of bespaar tot wel 20 procent op warm water met een spaardouche. Wat doe jij al om energie te besparen?

Bewuster eten

Benieuwd naar hoe je een duurzamere voedselkeuze kan maken? Je kunt CO2-uitstoot besparen door vaker voor noten-en peulvruchten te kiezen in plaats van vlees. Ook zijn sommige groente- en fruitsoorten een betere keuze voor het klimaat dan andere, dit verschilt per seizoen. Door minder voedsel te verspillen, ben je duurzaam bezig en help je het klimaat.

Anders reizen

Reizen zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Anders reizen is daarom belangrijk voor het klimaat. Steeds meer mensen pakken een (elektrische) fiets of lopen naar werk. Anderen reizen buiten de spits met de elektrische auto. Ook het delen van een auto wordt steeds aantrekkelijker. Hoe duurzaam ben jij al bezig?

Minder afval

Ga bewuster om met je kleding of spullen door ze te hergebruiken. Hergebruik is niet hetzelfde als recyclen. Bij hergebruik gebruik je het product opnieuw, soms voor een ander doel. Als dat niet meer mogelijk is, kun je het recyclen. Bij recyclen wordt het afval omgevormd tot een nieuw product. Wil je toch iets nieuws? Kijk eens bij een tweedehands winkel. Zo zorg je ervoor dat er niks nieuws gemaakt hoeft te worden. Dat is goedkoper voor jou, duurzaam en beter voor het klimaat.

Wat kun je nog meer doen?

Volop duurzame acties tijdens Groene Maand in Moerdijk

Samen maken we Nederland steeds duurzamer. De een maakt zijn tuin groener zodat regenwater beter kan wegvloeien, de ander vervangt oude halogeenlampen door ledverlichting en weer een ander koopt vaker producten van het seizoen. Goed voor het klimaat en vaak ook beter en voordeliger voor jezelf.

Vraag een energiescan aan

Een energiescan is een persoonlijk advies om je woning of bedrijfspand te verduurzamen. Er komt een energieambassadeur van Energiek Moerdijk langs die samen met jou je hele huis, kantoor of werkplaats inspecteert. Op basis daarvan doet hij aanbevelingen en geeft tips waarmee jij aan de slag kan om energie te besparen.
- Energiescan aanvragen 

Je huis isoleren

Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis beter ‘in te pakken’ met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen. Veel delen van je huis zijn prima te isoleren zonder verbouwing.

Zet 'm op 60

Eén van de kleine aanpassingen die je kunt doen om een hoop energie (en geld) te besparen, is je cv-ketel op 60 graden zetten. Een kleine handeling van zo'n 60 seconden die je -met de huidige energieprijzen- wel €100 voordeel per jaar op kan leveren. Staat jouw cv al duurzaam en energiebesparend ingesteld? Lees hier hoe je het kunt doen, het is echt super eenvoudig:
www.zetmop60.nl

Verduurzamen? Vraag subsidie aan

De gemeente zet in samenwerking met Energiek Moerdijk duurzame initiatieven in de spotlights en geven we volop tips hoe je thuis kunt verduurzamen. Eenvoudig en voordelig, door bijvoorbeeld je cv-ketel op een lagere temperatuur te zetten, of met wat meer inspanning maar ook een groot resultaat, zoals een groendak aanleggen. Dat kan met subsidie van de gemeente. Ga voor meer informatie naar de pagina ‘Klimaatsubsidie’ van de gemeente Moerdijk.

Stroom besparen via je surfgedrag

CO2 besparen kun je dus op veel verschillende manieren, door ons internetgedrag aan te passen, door data regelmatig op te schonen en door meer thuis te werken. Want met alle kilometers die je niet rijdt, stoot je geen CO2 uit. Energiek Moerdijk vindt dit soort initiatieven heel goed en besteedt er graag aandacht aan. Ken jij ook een opvallend initiatief waarmee de wereld een stukje groener en schoner wordt gemaakt? Laat het ons weten! Mail naar info@energiekmoerdijk.nl.

Doe jij ook mee?

Alleen als we het samen doen, halen we de beste resultaten. Alle initiatieven helpen, of je nu alleen je verlichting vervangt voor een duurzaam alternatief of je je hele huis aanpakt. We zijn erg benieuwd naar welke klimaatvriendelijke stappen jij al gezet hebt, of naar de stappen die je in de toekomst wil gaan nemen. Stuur jouw project, idee of plan aan ons door en help ons iedereen in de gemeente Moerdijk te inspireren. Echt alle verduurzamingsmaatregelen zijn welkom, groot of klein. Stuur je foto's en/of teksten in via onderstaand formulier, info@energiekmoerdijk.nl of met #KlimaatMoerdijk op social media.

Vul je naam in.
Vul je e-mailadres in.
Voeg uw bijlage toe
Invalid Input
U dient toestemming te geven voordat u dit formulier kunt verzenden.

Nieuwsberichten:

#KLIMAATMOERDIJK

Neem voor meer informatie contact op met:

Energiek Moerdijk – Dimph Rubbens
Tel: 0625051950 of info@energiekmoerdijk.nl
www.energiekmoerdijk.nl


Klimaatweek Moerdijk 2022 is een initiatief van
de gemeente Moerdijk en Energiek Moerdijk.