Toegankelijkheid

Skip to main content

Wat is een energiescan?

27 oktober 2022

Een energiescan is een persoonlijk advies om je woning of bedrijfspand te verduurzamen. Er komt een energieambassadeur van Energiek Moerdijk langs die samen met jou je hele huis, kantoor of werkplaats inspecteert. Op basis daarvan doet hij aanbevelingen en geeft tips waarmee jij aan de slag kan om energie te besparen.

Een steuntje in de rug

Energie besparen is leuk en heel verstandig om te doen. Het levert je namelijk altijd veel op. Een lekker warm huis bijvoorbeeld en een veel lagere energierekening. En wat dacht je van het milieu! Maar er zijn zoveel mogelijkheden en iedereen vertelt een ander verhaal. Hoe moet je daar als leek nou wijs uit worden? In Moerdijk hebben we daar wat aan gedaan. Iedereen die dat wil kan geholpen worden met de gratis energiescan. Daarin wordt duidelijk dat je het beste energie kunt besparen in drie stappen:

  1. Isoleren
  2. Duurzaam opwekken
  3. Efficiënt verwarmen

Maar ja, welke maatregelen passen dan het beste bij jóuw situatie? De energieambassadeur onderzoekt de specifieke mogelijkheden voor jouw woning of bedrijfspand. Hij vertelt je waar er in jouw pand nog winst te behalen is en met welke oplossingen dit mogelijk is. Daarbij wordt er ook meteen een indicatie gegeven van zowel de kosten als de opbrengsten. Je krijgt ook informatie over subsidieregelingen en leningen. Zo hebben we al heel wat huishoudens kunnen helpen. Zoals de families in Zevenbergen en Zevenbergschen Hoek.

De twee-onder-een-kapper in Zevenbergen

De bewoners van een twee-onder-een-kapwoning in Zevenbergen vroegen in 2019 om een energiescan. De energieambassadeur adviseerde om te beginnen met vloerisolatie en spouw-/gevelisolatie zodat de energierekening omlaag zou gaan en het binnenklimaat veel aangenamer zou worden. Om ook duurzame stroom op te wekken werden zonnepanelen geadviseerd. Als laatste werd, voor efficiënt verwarmen, een infraroodpaneel aangeraden om een ruimte die niet veel gebruikt werd te verwarmen. ‘Wij kozen ervoor om direct na de energiescan van Energiek Moerdijk vloerisolatie te laten aanbrengen en we hebben ook zonnepanelen op ons dak gelegd. We zijn heel tevreden met deze energiebesparende maatregelen’, zegt de bewoonster.

Een watersnoodwoning in Zevenbergschen Hoek

Sanne en Mike hebben in augustus 2020 een Noorse watersnoodwoning in Zevenbergschenhoek gekocht. Ze willen er graag een nul-op-de-meterwoning van maken. Een hele uitdaging! Want alle buitenmuren, de vloeren, het dak en de binnenwanden zijn van hout. De energieambassadeur heeft samen met het stel de energiescan uitgevoerd en de volgende aanbevelingen gedaan: Isolatie van gevels, dak en begane-grondvloer. Alle kieren dichten en minimaal HR++ glas plaatsen. Inmiddels is de verbouwing en daarmee de verduurzaming gestart. Met de aannemer is al geregeld dat de houten begane grondvloer wordt vervangen door een betonnen vloer waarop vloerverwarming wordt aangebracht. De gevels en het dak worden aan de binnenzijde voorzien van isolatie en afwerking met aandacht voor dampremming. Voordeel hierbij is dat de installaties erin kunnen worden weggewerkt. Sanne en Mike realiseren zich dat ze nog een lange weg moeten gaan. Maar ze zien het helemaal zitten en Energiek Moerdijk zal een oogje in het zeil houden.

Goede raad is NIET duur!

De energiescan wordt gedaan door vrijwilligers met veel verstand van energie besparen en is helemaal gratis. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je met een of ander contract wordt opgescheept, want energieambassadeurs proberen je niets te verkopen. Ze geven je alleen maar goede raad en helpen je goede keuzes te maken. Hoe dat kan? De energiescan is een initiatief van Energiek Moerdijk en wij zijn een burgercollectief van, voor en door de inwoners van de gemeente Moerdijk. Daarom helpen we elkaar en daar worden we allemaal beter van. Vraag ook een gratis energiescan aan op https://energiekmoerdijk.nl/energiescan.