Toegankelijkheid

Skip to main content

Klimaatverandering; hoe passen we ons aan?

27 oktober 2022

Door de regen van de afgelopen tijd lijkt het niet zo, maar de zomers in Nederland worden steeds droger. Het klimaat verandert. Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor. Dat betekent hitte, droogte en stortbuien. We kunnen de gevolgen van de klimaatverandering nog indammen.

Door te kiezen voor schone energie (zoals windenergie en zonne-energie) in plaats van vervuilende fossiele energie (aardolie, aardgas, steenkool) Dit is nodig, omdat verandering van het klimaat zorgt voor problemen. Harde regenbuien zorgen voor overstromingen, bebouwde omgevingen houden warmte vast en hittegolven zorgen voor uitdroging van de natuur. Om in de toekomst erger te voorkomen, is het belangrijk dat er maatregelen genomen worden. Maar hoe weet de gemeente en haar inwoners wat er te wachten staat, en hoe kan daar op ingespeeld worden?

Wat betekent dit voor jou?

We moeten onszelf en on huis gaan aanpassen aan de klimaatverandering. Klimaatadaptatie wordt dat genoemd. Nu al ervaren we hittestress, want door verharde oppervlakten, zoals asfalt, beton en bebouwing, kan het in dorpen en steden tot wel 6 C warmer zijn dan in onbebouwde gebieden. En dat is slecht voor onze gezondheid. We moeten dus aan de slag. Door energie te besparen, andere vormen van energie te gebruiken en door ons huis en de tuin klimaatbestendig te maken.

Hou je huis (en je hoofd) koel

• Zorg voor een koel huis op een slimme en energiezuinige manier. Houd overdag de warmte zoveel mogelijk buiten: doe de zonwering omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. Later op de avond en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler: dan gooi je de ramen open.

• Isoleer het dak, de muren en plaats dubbel HR++ glas. Dit zorgt zomers voor koelte en ’s winters voor warmte in huis.

• Screens en rolluiken zorgen er voor dat de warmte niet binnenkomt. Een goedkopere oplossing is schaduwdoek. Die kun je voor de ramen hangen of boven je terras.

• Wist je dat zwarte bitumen op je platte dak maar 5% zonlicht weerkaatsen? Hierdoor warmt je huis heel erg snel op in de zomer. Maak je zwarte dak wit door er witte kiezels op te leggen. Die weerkaatsen de zon tot wel 85%.

• Een groene buitenruimte zorgt voor verkoeling en schaduw, ook ín huis. Plant bomen en laat planten tegen de gevel groeien. Deze zorgen voor natuurlijke ventilatie. Schuttingen en tegels houden de warmte juist vast tussen de huizen. Probeer daarom 60% van je tuin groen te maken. Zaai gras en plaats als afscheiding een heg, dit is ook fijner voor vogels. Of gebruik een regenwaterschutting

• Mobiele airco’s kosten veel stroom en worden vaak pas ingezet als het al warm is in huis. Een ventilator geeft koelte en gebruikt veel minder stroom dan een airco.
Voorkom uitdroging of wateroverlast

• Hoe groener je tuin, hoe beter de natuurlijke waterafvoer. Daarmee help je om wateroverlast te voorkomen: het riool krijgt bij veel regen of hoosbuien minder water te verwerken en stroomt dus minder snel over. Tegelijk helpt dit ook om uitdroging tegen te gaan: in plaats van het water snel af te voeren, houdt de grond het een langere tijd vast. Dus tegels uit je tuin en meer groen erin.

• Een alternatief voor een tegelpaadje is een paadje van grind of een ander half hard materiaal. Hierdoor kan het water snel in de bodem wegtrekken en hou je droge voeten.

• Plaats een waterton voor gratis water voor je terrasplanten. Tip: zet de regenton in de schaduw voor helder en fris water.

• Met compost verbeter je de structuur van de grond. Die kan dan meer water vasthouden. In het voorjaar kun je gratis compost ophalen bij de milieustraat.

• Een groen dak vangt regenwater op. De substraatlaag en de plantenwortels houden het water vast en geven het langzaam weer af.

• Maak een vijver of wadi in je tuin. Dit is ook heel leuk voor vogels.

• Wil je weten wat voor tuintype jij bent? Check de website: https://www.huisjeboompjebeter.nl/.

Wat doet de gemeente Moerdijk?

De gemeente Moerdijk bereidt zich voor om overlast door klimaatveranderingen zoveel mogelijk te beperken en werkt aan een plan. Op www.moerdijk.nl/klimaat lees je alles wat er speelt op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering. Door je huis en tuin klimaatproof te maken zorg je voor je eigen welzijn én die van de buurt. Samen zorgen we voor een leefbaar klimaat.