Toegankelijkheid

Skip to main content

Duurzaam ventileren

27 oktober 2022

Iedereen weet inmiddels dat een goed geventileerd huis of kantoor beter is voor je gezondheid. De coronamaatregelen hebben dat wel op de kaart gezet. Maar wat is ventileren eigenlijk precies en kan het ook duurzaam?

Ventileren

Ventileren is het 24 uur per dag verversen van binnenlucht met verse buitenlucht. De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. Ventileren helpt ook om niet ziek te worden. Goed ventileren is dus noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat.

Luchten

Je huis luchten doe je door bijvoorbeeld gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Bijvoorbeeld na het koken, douchen of na een feestje. Er stroomt dan in een keer veel verse lucht naar binnen. Zet je thermostaat even laag, anders gaat de verwarming onnodig aan. Het wordt tijdelijk veel kouder in huis maar het helpt gek genoeg ook om je huis weer lekker warm te krijgen. Dit komt omdat verse lucht beter opwarmt dan verschaalde lucht.

Wat is beter?

Wat is nou beter? Luchten of ventileren? Het effect van luchten duurt altijd maar kort. Zodra de ramen en deuren weer dicht zijn, zal vervuiling zich weer ophopen. Daarom is het belangrijk om je woning te ventileren. Maar doe dat dan wel duurzaam!

Duurzame ventilatietechnieken

Het nadeel van mechanische ventilatiesystemen is dat ze energie gebruiken. En dat is niet duurzaam. We geven je een paar oplossingen om duurzamer te ventileren:

  1. Bijna 7 van de 10 huizen hebben alleen natuurlijke ventilatie (dus geen mechanisch ventilatiesysteem) in huis. De eenvoudigste manier van ventileren is door continu een raam op een kier, of ventilatieroosters open te houden. Controleer regelmatig of de roosters goed werken en houd ze goed schoon.
  2. Het meest voorkomende ventilatiesysteem in woningen en kleine gebouwen is mechanische afzuiging. Die herken je aan luchtafvoerroosters in bijvoorbeeld toilet, douche en keuken. Ze zijn verbonden aan een ventilatie-unit. Beperk je energiegebruik door alleen daar te ventileren waar en wanneer het nodig is.
  3. Een vochtig huis met veel fijnstof moet je meer ventileren dan een schoon huis. Maak het binnenklimaat van je huis gezonder door vochtplekken aan te pakken, was buiten te laten drogen, niet binnen te roken en je geiser en schoorsteen goed te onderhouden.
  4. Kies voor een natuurlijk ventilatiesysteem. De ventilatie ontstaat door verschil in luchtdruk en temperatuur om het gebouw. Het gebouw moet hier wel op zijn ingericht.
  5. Installeer een hybride systeem. Dit werkt als natuurlijke ventilatie omdat de ventilator alleen inschakelt als de natuurlijke ventilatie niet voldoende is. Helaas presteert het systeem minder goed dan mechanische ventilatie
  6. Hergebruik energie uit ventilatielucht. Een goede warmteterugwinning (wtw) haalt uit de afzuiglucht warmte, uit vocht of uit kou. Dit creëert een gezond en prettig binnenklimaat met een gunstige energieprestatie. Het is helaas geen goedkope oplossing.
  7. Maak gebruik van hoog efficiënte elektromotoren in het mechanisch ventilatiesysteem. Dit kost minder energie.

Ventileren is geen energieverspilling

Ventileren kost altijd energie, omdat er warmte verloren gaat. Warme lucht verlaat het huis en frisse buitenlucht komt daarvoor in de plaats. Maar goed ventileren is echt belangrijk voor je gezondheid en daarom geen energieverspilling. Wil je graag weten wat jij allemaal kunt doen om beter te ventileren? Vraag nu de gratis energiescan aan!