Toegankelijkheid

Skip to main content

Zonne-energie opslaan met een thuisbatterij

26 augustus 2022

Nederland en dus ook Moerdijk moet in 2050 energieneutraal zijn. Een van de ontbrekende puzzelstukjes in deze energietransitie is de opslag van duurzaam opgewekte energie. Nu steeds meer burgers en bedrijven energie opwekken met eigen zonnepanelen, verandert ook de markt voor lokale opslag. Een thuisbatterij om zonne-energie op te slaan is hier een van.

Gebruik van overdag opgewekte stroom

Het is een ontwikkeling die kansen biedt. Met een thuisbatterij kun je je eigen opgewekte groene stroom opslaan en gebruiken in de piek- en avonduren. Op die momenten hoef je dan geen ‘grijze’ stroom te gebruiken.

De meeste stroom verbruik je vooral in de morgen en in de avond. Op die momenten doen je zonnepanelen het minste. De onbalans tussen zelf opgewekte stroom en het verbruiksmoment kan verbeterd worden door je zelf opgewekte stroom overdag op te slaan in een thuisbatterij. Zo word je steeds minder afhankelijk van het net.

Met lokale opslag in de vorm van een thuisbatterij verdubbel je ongeveer het verbruik van je eigen zonnestroom. Zonder deze opslag wordt (teveel) opgewekte stroom teruggeleverd aan het net, maar als er teveel opgewekt wordt vindt er geen teruglevering plaats. Zo kan het dus voorkomen dat je overdag zonne-energie opwekt, maar niet terug kan leveren omdat het stroomnet ‘vol’ is, terwijl je dan in de avond weer ‘grijze’ stroom moet gebruiken.

Men wil graag af van fossiele brandstoffen door op steeds grotere schaal groene energie op te wekken. Tegelijk loopt men tegen de grenzen aan van het elektriciteitsnet. Dit schakelt af als er te veel energie wordt aangeboden.

Veranderingen salderingsregeling

Na 2025 verdwijnt geleidelijk de financiële prikkel van de salderingsregeling. Door die regeling is het nu juist interessant om stroom terug te leveren en dit weg te strepen tegen je verbruikte stroom (salderen).

In sommige regio’s is het al niet meer mogelijk om je stroom terug te leveren, omdat het stroomnet het niet aan kan. Als je zelf je stroom opslaat, gaat deze niet verloren.

Meer mogelijkheden accu

Een opslaan van zonne-energie in een accusysteem is sneller aantrekkelijk als het voor meerdere doeleinden gebruikt kan gebruiken. Denk hierbij, naast opslag van zonnestroom, bijvoorbeeld aan:

  • Het opvangen van piekbelastingen (peak shaving). Soms gebruik je op bepaalde tijden meer stroom.
  • Ineens veel stroom leveren indien nodig. Bijvoorbeeld om snel een elektrische auto op te laden.
  • Het bijspringen in je stroomvoorziening op een bewolkte dag of in het donker.
  • Het minder afhankelijk worden van de energieleverancier
  • Je bent alvast voorbereid op de afbouw van de salderingsregeling

Nadelen accu

De opkomst van elektrische auto’s gaf de ontwikkeling van accu’s een boost. Batterijen moesten namelijk een grotere capaciteit krijgen, sneller op te laden zijn, langer meegaan en minder wegen. Voor de toepassing als thuisbatterij-systeem zijn er ook enkele nadelen te noemen:

  • Ook als je een thuisbatterij gebruikt, ben je niet zelfvoorzienend in stroom. Een aansluiting op het net blijft noodzakelijk, vanwege ons klimaat. In de zomer wekken je zonnepanelen meer zonnestroom op dan de thuisbatterij kan opslaan. En in de winter wekken je zonnepanelen te weinig stroom op om de thuisbatterij vol te laden.
  • De relatief hoge aanschafkosten. Een accu-systeem kost al gauw duizenden euro’s, die heb je zomaar niet terugverdiend. Echter staat de ontwikkeling niet stil, accu’s worden steeds beter en goedkoper. Daarnaast kunnen ontwikkelingen op de energiemarkt dit ook veranderen, als de prijs van stroom verder stijgt is het op termijn een stuk interessanter.
  • Het maken van een thuisbatterij vraagt energie en grondstoffen. Dat belast het milieu. Hoeveel, hangt wel af van het type batterij.

Is een thuisbatterij kopen interessant?

Als je kijkt naar de stijgende energieprijzen kan een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen zeker interessant zijn. Het is de ideale manier om je zelfconsumptie van je eigen opgewerkte energie te verhogen en hiermee je energiekosten terug te dringen. Het is een slimme investering die je op termijn hoe dan ook terugverdient.