Toegankelijkheid

Skip to main content

Klimaatweek: Klimaatsupporter Emmaus Langeweg

28 oktober 2021

Iedereen doet wat aan het klimaat. Lees meer hieronder wat Klimaatsupporter Emmaus Langeweg hieraan bijdraagt.

Wie we zijn

EMMAUS is een wereldwijde beweging, welke in 1949 door Abbé Pierre in Frankrijk opgericht is. Zijn eerste doel was onderdak te bieden aan de vele dak- en thuislozen in het naoorlogse Parijs. Door vodden te rapen en weer te verkopen, lukte het hem mensen met verschillende achtergronden aan elkaar te verbinden, de groepen een bestaan te bieden en mensen hun eigenwaarde terug te geven. Er werd een regel opgesteld welke voor de huidige woonwerkgemeenschappen nog steeds geldt: We zullen niet accepteren dat we in ons bestaan afhankelijk zijn van iets anders dan ons eigen werk. Emmaus Langeweg streeft ernaar om de filosofie van Abbé Pierre uit te dragen.

Waar we voor staan

In een Emmaus woon- en werkgemeenschap, ook wel communiteit genoemd, staat duurzaamheid naar zowel mens als planeet centraal. In 36 landen, verspreid over 4 continenten, zijn 320 communiteiten actief. Kerntaak is het opvangen van daklozen en ze steunen om terug te keren naar een volwaardige plaats in de maatschappij.
Met kringloopbedrijvigheid, recuperatie grondstoffen, creatief hergebruik van tweedehands spullen, boedelruimingen en lichte horeca wordt in het eigen inkomen voorzien.

Wat we doen

Bij Emmaus Langeweg werken we met bewoners, vrijwilligers en een aantal beroepskrachten om bovenstaande doelstellingen te verwezenlijken. Emmaus is lid van de branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. Zij houden bij wat er op jaarbasis verwerkt wordt binnen de verschillende kringlopen in Nederland. Emmaus heeft in 2020 bijgedragen aan:

  • Het inzamelen van 149 miljoen kilo goederen. In termen van CO₂ besparing hebben de kringlooporganisaties een geschatte 157 miljoen kg aan uitstoot voorkomen.Dit staat gelijk aan de CO₂ opnamecapaciteit van zo’n 86.000 voetbalvelden aan bos of het verwarmen van 63.000 woningen voor een jaar. In 2020 is er vanwege de coronatijd minder opgehaald, maar de verwachting is dat de stijgende lijn zich, net als afgelopen jaren, voortzet.
  • Het jaar 2020 meet een hoger percentage “verkocht in de winkel” dan ooit eerder gemeten, 49% in 2020 t.o.v. 38% in 2017. Dit betekent dat de kringloopwinkels een hoger milieu-rendement behalen door meer hergebruik te realiseren. Met een aandeel recycling erbij wordt de totale nuttige verwerking op 83% geschat. Hergebruik door verkoop in de winkel is qua circulariteit de meest optimale verwerking.
    *Bron: BKN Benchmark 2020
  • Sinds een aantal jaar houdt Emmaus Langeweg zich ook bezig met Upcyclen; waardevermeerdering van producten die anders bij het afval belanden. Denk aan kapotte spijkerbroeken waar een rugzak van wordt gemaakt of een lamp gemaakt van oude boeken. We zijn actief bezig met onderzoeken hoe Upcyclen nog meer gestalte kan krijgen binnen onze huidige werkzaamheden.

Een aantal (hopelijk inspirerende!) voorbeelden van Upcyclen:

emmaus upcyclen emmaus upcyclen 2 

emmaus upcyclen 3 emmaus upcyclen 4