Toegankelijkheid

Skip to main content

Stap voor stap verduurzamen met een hybride warmtepomp

14 juni 2021

We zijn al helemaal gewend aan hybride auto’s. En sinds corona werken we zelfs hybride, waarom zouden we ons huis dan niet hybride verwarmen? Met een hybride warmtepomp kun je al heel wat CO2 besparen en je energierekening wordt direct lager. Het is een duurzame (tussen) oplossing voor je woning. Hier lees je hoe dat zit.

Waarom overstappen op een warmtepomp?

Door het verbranden van aardgas stoten we CO2 uit. Hierdoor wordt de aarde verder opgewarmd en om dat tegen te gaan, worden we verplicht over te schakelen op andere energiebronnen. In 2030 zullen al anderhalf miljoen huizen van het gasnetwerk zijn losgekoppeld. In 2050 moeten uiteindelijk alle huizen in Nederland het zonder gas stellen. Waarschijnlijk zullen de meeste huishoudens dan hun huis verwarmen met een elektrische warmtepomp of met een warmtenet (hierover lees je meer in de blog van juli ’21). Als je cv-ketel nu toe is aan vervanging, is het verstandig om hier al rekening mee houden. Wacht je totdat je verplicht wordt over te stappen, met het risico dat je nog een keer geld uit moet geven? Of bereid je je alvast voor op de toekomst? Als tussenoplossing kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Het is een eenvoudige manier om je huis verder te verduurzamen.

Wat is een hybride warmtepomp?

De meeste warmtepompen halen thermische warmte uit de buitenlucht en verspreiden die via de vloerverwarming, ventilatorconvectoren of luchtroosters in de woning. De hybride warmtepomp is een warmtepomp met een kleinere capaciteit dan zijn volledig elektrische broer omdat hij samenwerkt met de cv-ketel. Is het buiten kouder dan ongeveer vijf graden, dan neemt de cv-ketel het automatisch over. ‘Maar kan een warmtepomp je huis dan niet voldoende verwarmen’ kun je je dan afvragen. Jawel, maar je huis moet wel op een bepaald niveau geïsoleerd zijn. Oudere woningen (vanaf de jaren ’60) die al dubbelglas, kierdichting en bijvoorbeeld spouwmuurisolatie hebben, kunnen heel goed door een hybride warmtepomp verwarmd worden. Je huis is dan nog niet aardgasvrij, maar je produceert een stuk minder CO2. Kies een warmtepomp met voldoende capaciteit, zodat je de overstap kan maken naar volledig gasloos op het moment dat je huis hier helemaal klaar voor is.

6 voordelen hybride warmtepompen

  1. Met een hybride warmtepomp speel je op safe. Voor een volledig elektrische warmtepomp moet je misschien veel aanpassingen doen aan je woning, voor een hybride warmtepomp hoeft dat niet.
  2. Je doet nu al iets voor het milieu.
  3. Het kan bij alle cv-ketels ingepast worden.
  4. Voor moeilijk te isoleren woningen kan dit de eindoplossing zijn.
  5. Een warmtepomp kan veel meer dan een cv-ketel. Het kan namelijk ook koelen. Dat is heel prettig nu de zomers steeds warmer worden.
  6. In combinatie met zonnepanelen heb je bijna geen energiekosten meer.

Kosten, leningen en subsidie

Het nadeel van een hybride warmtepomp is dat hij duurder is dan een cv-ketel. Een gemiddelde warmtepomp kost ongeveer €4.000. Daarom is het voor mensen met een kleinere portemonnee nog wel heel moeilijk om over te stappen. Maar als de investering eenmaal is gemaakt verdient deze zich terug. Ook helpt de overheid met de investering: er kan tot €1.800 worden gesubsidieerd. Bovendien bieden veel gemeentes de mogelijkheid van een aantrekkelijke investeringslening. Warmtepompen kunnen goedkoper gaan worden, maar als dat gebeurt zal de subsidie waarschijnlijk verdwijnen.

Wat kost een hybride warmtepomp?

(Bron: Enpuls april 2021)

 

Hybride warmtepomp  Prijs  Subsidie
Zonder cv-ketel  € 3.500 - € 5.000 € 1.500 - € 1.800
Met cv-ketel € 4.500 - € 6.800 € 1.500 - € 1.800

 

Het totaalplaatje

Het is heel belangrijk om je goed te laten voorlichten als je overweegt om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Iedere situatie is uniek en dus zijn de kosten voor alle huizenbezitters anders. Vraag een goede installateur om je het hele verhaal te laten vertellen. Denk ook goed na of je misschien toch meteen een volledig elektrische warmtepomp wilt. Deze is in verhouding maar een klein beetje duurder, maar dan ben je wel helemaal klaar voor de toekomst. Wil je meer weten? Vraag het aan een van de energiecoaches van Energiek Moerdijk. Wij helpen je graag op weg naar een duurzame woning.

Bron: Podcast over de hybride warmtepomp