Toegankelijkheid

Skip to main content

Duurzaamheidsaward 2020

06 november 2020

Elk jaar beloont Energiek Moerdijk een persoon, organisatie of bedrijf in de gemeente Moerdijk voor een bijzondere prestatie op het gebied van duurzaamheid. Dit jaar is de prijs uitgereikt aan een jong gezin dat hun jaren ‘60 huis binnen twee jaar tijd volledig energieneutraal heeft gemaakt. Een prachtige prestatie en een bewijs dat het gewoon kan, aldus Joep Peeraer van Energiek Moerdijk, die op 28 oktober de wisselbokaal overhandigde aan Lieke van Hoven en zoontje Lev.


Trots op prijs

‘Ik ben enorm trots op deze prijs’, zegt Lieke wanneer ze thuis het kunstwerk met de naam The circle of life in ontvangst neemt. ‘Maar eigenlijk is de prijs ook voor Energiek Moerdijk, want zonder hun hulp waren we nooit zo ver gekomen!’ In 2018 kochten Lieke en haar partner Bas Knape een van de zes sluiswachterswoningen bij Willemstad, bouwjaar 1965. Een prachtig plekje, maar zoals zoveel woningen in het buitengebied was het niet aangesloten op het gasnetwerk en bovendien nauwelijks geïsoleerd.


Hulp gevraagd

‘De gastank in de achtertuin vonden we gevaarlijk en voor propaangas betaal je ook nog eens veel meer dan voor aardgas. We gingen op zoek naar een andere oplossing voor het verwarmen van ons huis. Maar ja, dan kom je in een soort jungle terecht op het internet van de meeste uiteenlopende oplossingen, prijzen en bedrijven. Zie daar als leek maar wijs uit te worden. Gelukkig vonden we ook de website van Energiek Moerdijk. Ik heb ze een e-mail gestuurd en binnen de kortste keren kreeg ik antwoord en kwamen er twee energieambassadeurs op bezoek. Samen met hen zijn we door het hele huis gelopen en hebben ze aanbevelingen gedaan over hoe we het beste te werk konden gaan.’


Wat moest er worden gedaan?

‘We zijn begonnen met het aanpakken van de constructie van het huis. De spouwmuren en de vloeren zijn geïsoleerd, het dak was niet nodig want daar zat al isolatie. In de keuken was geen spouwmuur, dus daar hebben we van binnen geïsoleerd en vloerverwarming gelegd. In de kamer was één flinke radiator voldoende en hebben we voor de gezelligheid nog een houtkachel geplaatst. Alle ramen zijn voorzien van HR++ glas. Daarna hebben we 15 zonnepanelen gelegd en een warmtepomp aangeschaft. Energiek Moerdijk heeft de optimale capaciteit daarvan voor ons berekend en leveranciers aanbevolen. Toen we de offertes binnenkregen hebben we hen zelfs laten beslissen welke optie het beste zou zijn. En dat is helemaal goed gekomen,’ lacht Lieke.

In drie stappen naar duurzaamheid

Verduurzamen kun je het beste in drie stappen doen. Stap één is zorgen dat de isolatie op orde is, want hierdoor zul je minder energie gaan verbruiken. De volgende stap is het zelf opwekken van energie. Dat kan door zonnepanelen te leggen, of door mee te doen met een postcoderoosregeling wanneer je geen zonnepanelen kunt of wilt leggen. Met zo’n postcoderoos investeer je in zonnepanelen die ergens anders liggen, bijvoorbeeld in een zonnepark of op het dak van de sporthal. De opbrengst daarvan wordt zichtbaar op je elektriciteitsrekening. De laatste stap in het verduurzamingstraject is dat je geen gebruik meer maakt van fossiele brandstoffen om je huis te verwarmen, maar dat je een alternatieve verwarmingsbron kiest, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp. Als je al deze maatregelen hebt getroffen, en je wekt evenveel energie op als je verbruikt, dan ben je energieneutraal.

Een voorbeeld voor iedereen

Joep vertelt dat Energiek Moerdijk heeft gekozen om de duurzaamheidsaward uit te reiken aan de familie Knape-Van Hoven omdat zij alle stappen op weg naar verduurzaming weloverwogen en binnen twee jaar hebben uitgevoerd. ‘Iedereen zegt altijd dat het niet mogelijk is om een oud huis energieneutraal te maken, maar Lieke en Bas hebben het tegendeel bewezen. Zij zijn een van de eersten in de gemeente die het hele traject hebben doorlopen en zijn daarmee een voorbeeld voor ons allemaal. Want in 2050 moet heel Nederland energieneutraal zijn. Dat lijkt misschien ver weg, maar we hebben nog een lange weg te gaan.’

Het kost je (g)een rib uit je lijf

Duurzame maatregelen kosten een hoop geld. Gelukkig zijn er subsidies en kun je via de gemeente Moerdijk een speciale lening afsluiten voor het verduurzamen van je huis tegen een laag percentage (op dit moment 1,1%). De lening wordt in 10 jaar terugbetaald terwijl de gemiddelde levensduur van een warmtepomp of zonnepanelen 25 jaar is. Met een goedkope lening is verduurzamen niet meer alleen weggelegd voor mensen met een hoop geld op de bank. Jong of oud, met een grote of kleine beurs, iedereen kan meedoen!

Flinke besparing

Dat is ook de ervaring van Lieke. ‘Ons huis is direct een stuk comfortabeler geworden en we hebben niet hoeven inleveren op gebruiksgemak of iets dergelijks. Bovendien was het niet een onbetaalbaar, en dus onbereikbaar project. Sterker nog, we besparen nu al flink op onze energierekening en ons huis is in waarde gestegen. Alle hulp van Energiek Moerdijk heeft ons zelfs niets gekost! Er werken heel capabele vrijwilligers die ons supergoed hebben geholpen. We zijn echt enthousiast geworden over energiebesparende maatregelen. Ik ken gek genoeg helemaal niemand van onze leeftijd die daar zo mee bezig is, maar ik raad iedereen aan om ermee aan de slag te gaan.’

Een mooi plekje

Vanwege alle beperkende maatregelen was er dit jaar geen feestelijke bijeenkomst mogelijk waarop de prijs werd uitgereikt. Maar het was ook heel toepasselijk om de wisselbokaal naar de plek te brengen waar hij verdiend werd. De regen kletterde tegen de ramen van het huis aan de sluis, maar binnen was het comfortabel warm en heeft het beeldje een mooi plaatsje gekregen bij Lieke, Bas en Lev thuis.