fbpx

Nieuws

Vraag voor 2021 een energielabel aan

Vraag voor 2021 een energielabel aan

Per 1 januari 2021 komt er een nieuw energielabel voor woningen. Het label wordt dan niet meer afgegeven op basis van informatie van de huiseigenaar. Er moet voortaan een inspecteur langskomen, waardoor het nieuwe label een stuk duurder wordt. Energielabels afgegeven voor 1 januari 2021 blijven nog wel 10 jaar geldig. Vraag dus nu nog een energielabel aan. In deze blog vertellen we je waarom.

Groen is zuinig

Als je een nieuwe koelkast of vriezer gaat kopen, dan let je automatisch op het energielabel. De zuinigste apparaten hebben energielabel A+++ (groen). Ze zijn misschien wel iets duurder in aanschaf, maar veel goedkoper in gebruik. Zo is dat ook met huizen. Het energielabel voor huizen geeft met de letters A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, slechte isolatie) aan hoe energiezuinig een huis is.

Voordelen geïsoleerd huis

Bij de aankoop van een huis, is het verstandig om het energielabel mee te laten wegen in je beslissing, net zoals je zou doen wanneer je een koelkast koopt. Hoe groener het label, hoe comfortabeler je zult wonen, hoe meer je bespaart op de energiekosten en hoe minder Co2 er wordt uitgestoten. Een iets duurder maar energiezuiniger huis kan dus op termijn voordeliger zijn dan een goedkoper huis. In 10 jaar tijd kan dat tot duizenden euro’s schelen. De voordelen van een goed geïsoleerd en energiezuinig huis zijn:

  • Minder tocht, warmer in de winter, koeler in de zomer, dus: behagelijker en comfortabeler wonen
  • De verwarming kan lager en minder vaak aan, dus: lagere energierekening
  • Je verbruikt minder energie, dus: minder CO2-uitstoot voor een beter milieu
  • Waardestijging van de woning en (een nog) kortere verkooptijd

Doel energielabel

In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel voor hun woning gekregen. Het voorlopige label is een schatting en onder andere gebaseerd op het bouwjaar. Het doel van het voorlopig energielabel was dat je gaat nadenken over manieren om je huis energiezuiniger en daardoor comfortabeler te maken. Er zijn daarvoor genoeg mogelijkheden. Veel oudere woningen hebben nog geen spouwmuurisolatie, dak- en vloerisolatie. En hoewel je steeds meer zonnepanelen ziet, zijn ze nog lang niet op alle daken aanwezig.

Kosten energielabel

Bij verkoop van je huis moet je het voorlopige label definitief maken. Je moet aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen tot 170 euro. Het aanvragen van een energielabel kostte tot nu toe niet veel geld, maar dat gaat veranderen. Volgens de Vereniging Eigen Huis zal het label gemiddeld €190 gaan kosten tegenover €7,50 nu. Maar het biedt nauwelijks iets extra’s. De belangrijkste verandering is dat er straks een energiedeskundige naar je huis moet komen en dat jaagt de mensen op kosten terwijl dat geld beter in het verduurzamen van het huis kan worden gestoken. De minister denkt echter dat het energielabel nauwkeuriger zal worden. Hoe, dat is nog niet helemaal duidelijk.

Een groener label met Energiek Moerdijk

Bij Energiek Moerdijk adviseren we je om nog voor 1 januari 2021 het energielabel definitief te maken. Dit kost je haast niets en het label blijft 10 jaar geldig. Je kunt eenvoudig een energielabel aanvragen via de overheidswebsite www.energielabelvoorwoningen.nl. Voordat je het label aanvraagt, kunnen wij je adviseren jouw huis energiezuiniger te maken zodat je een groener label krijgt. Kijk hier op onze website verder voor tips en voor het aanvragen van een gratis energiescan. Je krijgt met het energielabel een goed inzicht in hoe zuinig jouw woning is. Hoe energiezuiniger, hoe minder CO2-uitstoot. En dat is beter voor het milieu.

 

0
0
0
s2sdefault