fbpx

Nieuws

Glasvezel 10 x duurzaam

glasvezel

Wist je dat een stabiel en betrouwbaar internet ook nog eens heel duurzaam is? Modems, routers en complexe landelijke netwerksystemen kosten veel elektriciteit en zijn slecht voor het milieu. Onderzoek heeft aangetoond dat we energie kunnen besparen als we allemaal overstappen op glasvezel. Daarom wil de overheid graag dat heel Nederland vanaf 2023 glasvezel heeft. Ook de gemeente Moerdijk doet mee. Maar wat is glasvezel eigenlijk?

Duurzaam glas

Glasvezel, ook wel fiber genoemd, is een haardunne vezel gemaakt van een soort glas. Glas heeft een lange levensduur en heeft haast geen onderhoud nodig. Glasvezelkabels zijn duurzamer dan de koperverbindingen die tot nu toe worden gebruikt voor het versturen van data. Koper is namelijk een metaal dat kan oxideren en uitzetten en hierdoor de bodem kan vergiftigen. Dit is ook de reden dat waterleidingen van koper al lang geleden verboden zijn. Wanneer iets van glas toch vervangen moet worden, dan kun je het recyclen en eindeloos opnieuw gebruiken zonder kwaliteitsverlies.

Lichtsignalen

Met glasvezel kun je internetten, telefoneren en televisiekijken. Het verzenden van die data door glasvezelkabels gebeurt met licht. Dit gaat veel sneller dan een elektrisch signaal en het kan over een veel langere afstand gebeuren. Hier komt ook minder warmte bij vrij waardoor er voor glasvezel minder isolatiemateriaal gebruikt hoeft te worden. Bovendien neemt het brandgevaar af omdat er geen elektriciteit door de kabels gaat maar licht.

Snel en stabiel internet

In het buitengebied van Moerdijk is het op sommige plaatsen nu nog niet mogelijk om grote bestanden te uploaden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld agrariërs kun boekhouding niet altijd vanaf hun bedrijf doen. Met een glasvezelnetwerk is dat verleden tijd. Ook leerlingen van het Marklandcollege of thuiswonende studenten profiteren van een snel en stabiel internet. Het maakt daarbij niet uit hoeveel mensen tegelijk huiswerk maken, aan het werk zijn of gamen, de kwaliteit blijft hetzelfde.

De toekomst is smart

Ook als je niet veel huisgenoten of collega’s hebt waar je rekening mee moet houden, biedt snel internet dit voordelen. Er worden namelijk steeds meer apparaten smart. Dit betekent dat apparaten op elkaar aangesloten worden en met elkaar communiceren. Misschien denk je dat dit nu nog vooral gadgets zijn, maar in de zorg bijvoorbeeld, worden patiënten al op afstand gemonitord met behulp van smart apparatuur. In de toekomst zullen we steeds meer data gaan versturen.

10 x duurzaam

De milieuvoordelen van glasvezel in het kort:

  • Glasvezel is milieuvriendelijker dan koperverbindingen.
  • Er komen geen giftige materialen in de grond.
  • Glas kan oneindig gerecycled worden.
  • Het glasvezelnetwerk heeft minder onderhoud nodig dan een kopernetwerk.
  • De kabels wekken minder warmte op.
  • Er is minder isolatiemateriaal nodig omdat er minder warmte vrijkomt.
  • Het versturen van gegevens kost minder energie.
  • Kans op brand neemt af omdat er alleen lichtsignalen door de kabels gestuurd worden.
  • Data versturen door glasvezel levert minder straling op.
  • Met glasvezel is snel internet voor iedereen toegankelijk.

Glasvezel in Moerdijk

De gemeente wil graag dat er een glasvezelnetwerk komt in Moerdijk. Dan kan iedereen gebruik maken van een snel en betrouwbaar netwerk. Maar onze gemeente is erg uitgestrekt met veel buitengebied. Daarom hadden hier maar weinig leveranciers belangstelling voor het aanleggen van breedbandinternet. De gemeente heeft met meerdere aanbieders van glasvezelnetwerken onderhandeld en komt met een aanbieder die zowel in het buitengebied als de kernen glasvezel aanlegt als 30% van de huishoudens in Moerdijk wil meedoen. Energiek Moerdijk staat achter de aanleg van glasvezel omdat het veel milieuvriendelijker is dan het huidige netwerk. Wij denken dat glasvezel bijdraagt aan een duurzame toekomst voor alle bewoners van Moerdijk. 

0
0
0
s2smodern