Toegankelijkheid

Skip to main content

Klimaat is wél sexy

15 oktober 2019

Greta Thunberg uit Zweden is boos op de wereldleiders omdat de jonge generatie dankzij hen geen toekomst meer heeft. De aarde wordt kapot gemaakt omdat er alleen maar aan geld wordt gedacht, is haar stelling. Dankzij het decennialange beleid van ongebreideld verspillen van energie is er nu een klimaatcrisis. We moeten de CO2-uitstoot verminderen, en snel! Leeft Greta’s boodschap ook onder Brabantse jongeren?


Niet sexy

Dat duurzaamheid jongeren aanspreekt is niet vanzelfsprekend. En hoe belangrijk is die betrokkenheid bij de energietransitie eigenlijk? Het onderwerp staat zeker niet hoog op de agenda van veel jongeren. Toen wij als initiatiefnemers van duurzame energie langs de A-16 (het project De dorpsmolen) eind 2018 met een aantal jongeren in gesprek gingen over hun betrokkenheid bij de energietransitie kregen we als antwoord dat ‘het niet sexy is en helemaal niet toegankelijk’.

De WaardenMakers

De jongeren met wie we toen in gesprek gingen waren studenten die betrokken zijn bij De WaardenMakers. Dit is een samenwerkingsverband van bedrijven en scholen om Brabant duurzaam en toekomstbestendig te maken. Studenten van verschillende studierichtingen van MBO, HBO en universiteit bedenken samen slimme oplossingen voor urgente uitdagingen, bijvoorbeeld voor de circulaire economie en de energietransitie. De WaardenMakers erkennen dat onderwijs een belangrijke factor vormt in energietransitie. Door het onderdeel van het lesprogramma te laten zijn, komen jongeren er automatisch mee in aanraking.

We lopen achter

Moeten jongeren er dan maar op kunnen vertrouwen dat ‘onze’ generatie de energietransitie nu goed gaat regelen? Helaas niet. Want in 2015 heeft Nederland het klimaatakkoord van Parijs ondertekend, maar pas in juni van dit jaar kwam het met een concreet plan. ‘In Nederland hebben we in totaal zo’n 5% duurzame energie en van de Europese gemeenschap moeten we naar 14% toe in 2020. We lopen hopeloos achter.’ zei de voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels tijdens een bijeenkomst over de energietransitie in april 2018 in de Parel in Fijnaart.

 

Ik geef Moerdijk energie!

Jongeren willen zich wel meer gaan bemoeien met de klimaatproblematiek (luister maar naar Greta), maar ze geven tegelijk aan het een veel te ingewikkelde materie te vinden. Energiek Moerdijk gelooft dat kennisdeling jonge professionals krachtiger maakt. Dus moeten we meer doen om duidelijk te maken dat het anders MOET en vooral dat het anders kan, net als Greta. Wij kunnen thuis beginnen, door het gesprek aan te gaan met onze (klein)kinderen. De tips:

  • Volg interessante jonge vloggers over milieubewuster leven. Laat je bijvoorbeeld inspireren door Gittemary Johansen www.youtube.com/user/Gittemary/videos. Of volg de Ecoboost van vlogger Kate Arnell www.youtube.com/channel/UC3pE1IqHqbdf3vqtaALL4nA/videos.
  • Je zult merken dat er heel veel interessante vlogs te vinden zijn en dat het leuk is om ze te delen.
  • Maak een vlog met als titel: Ik geef Moerdijk energie en plaats de vlog op de Facebookpagina van Energiek Moerdijk. Inspiratiebron: een filmpje van andere Moerdijkers https://www.youtube.com/watch?v=Eo5i-qAv3eo&t=116s
  • Vertel tijdens het eten welke producten je hebt gebruikt voor het bereiden van de maaltijd. Misschien ben je wel van merk overgestapt omdat je producten zoekt die niet schadelijk zijn voor de leefomgeving. Doe een veggie-challenge: eet eens een hele maand geen vlees.
  • Laat het je kinderen weten wanneer je bewust kiest om nog geen nieuwe spullen te kopen.
  • Repareer samen met je kinderen speelgoed, kleding of elektrische apparaten. Of breng kapotte spullen naar het repareercafé in Zevenbergen. Kijk op www.repaircafe.org/locatie/repair-cafe-zevenbergen voor de openingstijden.
  • Wanneer je toe bent aan een nieuw apparaat, dan let je hierbij ook op het energielabel. Vertel aan je kinderen waarom je dat doet en leg uit hoe het zit met die labels.
  • Haal de tegels uit je tuin en begin samen met je kinderen een moestuin. Ervaar hoe lekker en leuk het is om zelf groenten en kruiden te kweken.
  • Bespaar altijd zoveel mogelijk energie in en om huis. Uiteindelijk wordt het ook voor je kinderen een gewoonte om de lichten uit te doen, de deur dicht en om korter te douchen.
Bewust leven in Brabant

Waarden maken kunnen we niet alleen. Daarom werken de WaardenMakers samen met onderwijs, overheden en ondernemers aan een duurzame samenleving. Net als Energiek Moerdijk. Wij zijn een coöperatieve vereniging van en voor de inwoners van de gemeente Moerdijk. Wij zoeken verbinding tussen bewoners (jong en oud), lokale ondernemers en politici. Zo zorgen we voor bewustwording en energiebesparing. Wil je ook geïnspireerd raken en blijven? Ben jij een bewuste Brabander? Voor €10,- per jaar word je al lid en kun je meepraten en meebeslissen. Meld je hier aan.

Bron: www.dewaardenmakers.nl