fbpx

Nieuws

Klimaatklappers op buurtniveau

Klimaatklappers op buurtniveau

Ledlampen, stekkers uit het stopcontact, deuren dicht en lampen uit. Het zijn prima voorbeelden om in jouw huishouden energie te besparen. En dat geeft voldoening, want je bent goed bezig voor het milieu en je voelt de besparing direct in je portemonnee. Maar samen wordt het nóg leuker. Door samen te werken met je buren in de straat of de wijk, of zelfs het hele dorp zorg je voor nog meer energiebesparing. In deze blog lees je hoe anderen al bezig zijn met lokale participatie.

Je krijgt er energie van

Van energiebesparing krijg je energie! Want als je eenmaal begint serieus na te denken waar je nog op kunt besparen, dan zie je steeds meer mogelijkheden. Door er samen over te praten en ideeën uit te wisselen kom je bijna als vanzelf op slimme energiebesparingen. Door samen aan de slag te gaan met jouw buurt, bereik je veel meer.

De vriezerestafette en andere buurttips

Begin klein en roep je buren eens op om na te denken over hoe zij energie kunnen besparen. Er zijn vast al buren die een eind op weg zijn en graag willen vertellen over de maatregelen die ze genomen hebben en hoe dat hun energierekening omlaag helpt. Maar hoe organiseer je een burenoverleg? Zeker als je de buren niet zo goed kent, kan dat best lastig zijn. Dit is hoe anderen het deden:

  • Organiseer een energyparty: tijdens de party vergelijken buren met woningen en gezinssamenstellingen die op elkaar lijken, hun energierekeningen met elkaar.
  • Ga voor gezamenlijke inkoopacties van bijvoorbeeld ++HR glas, spouwmuurisolatie of zonnepanelen. Samen heb je een veel betere onderhandelingspositie.
  • Ga met een warmtescan de wijk in: warmtescans worden steeds vaker als hulpmiddel gebruikt om te zien waar warmte weglekt uit onze huizen. Op een warmtescan kan je zien of op plaatsen isolatie ontbreekt, of er naden en kieren zijn en of er koudebruggen zijn. Schakel Energiek Moerdijk in om een warmtescan van een hele straat te maken. Leuk om de verschillen en overeenkomsten te zien.
  • Vraag een buurt energiescan aan bij Energiek Moerdijk: de gratis energie-scan van Energiek Moerdijk wordt uitgevoerd door vrijwilligers die de woningen in de straat beoordelen en tips geven om ze energiezuiniger te maken.
  • Organiseer een Ontdooi Je Vriezerestafette waarbij iemand begint met ontdooien en tijdelijk zijn vrieswaren stalt in de vriezer van de buren. En zo gaat het verder van buur tot buur.

Straatverlichting

Met enthousiaste buren kun je ook energiebesparingen in jouw straat aanpakken. Want hoe zit het met de straatverlichting? Zijn dat nog ouderwetse lantaarnpalen of is er al sprake van ledverlichting? Kunnen er bewegingssensoren komen zodat de straatverlichting niet de hele nacht hoeft te branden? Met een collectief plan overtuig je de gemeente sneller dan wanneer je als individu iets wilt veranderen.

Elektrische deelauto

Hoeveel buren hebben een tweede of zelfs derde auto voor de deur die niet elke dag gebruikt wordt? Misschien kun je als buurt een elektrische deelauto en oplaadpalen organiseren. Check via een app eenvoudig of de auto voor jou beschikbaar is en boek hem direct. Zo wordt het milieu op meerdere manieren gespaard. Door het delen van een auto zijn er minder voertuigen nodig. De elektrische auto's belasten het milieu een stuk minder dan benzineauto’s. Vraag aan Energiek Moerdijk of de gemeente om advies en slimme financieringsmodellen.

De dorpstafels

In de gemeente Moerdijk heeft elke kern zijn eigen dorpstafel. Dat is een platform waar de inwoners van het dorp samenwerken met de gemeente om het dorp leefbaar te maken en te houden. Alle ideeën zijn welkom. De dorpstafel is bij uitstek geschikt om energiebesparende maatregelen voor je dorp op de kaart te zetten.

Energiek Moerdijk helpt de klimaatklappers!

Energiek Moerdijk is een coöperatieve vereniging van en voor de inwoners van de gemeente Moerdijk. Samen met bewoners, lokale ondernemers, experts en gemeente werken we aan bewustwording en energiebesparing. Wij ondersteunen initiatieven op buurtniveau om samen klimaatklappers te maken. Voor €10,- per jaar ben je al lid en kun je meepraten en meebeslissen. Energiek Moerdijk werkt ook samen met Buurkracht. Gebruik je buurkracht! Start je eigen actie. Kijk eens wat anderen al bereikten op www.buurkracht.nl

Bron: www.hieropgewekt.nl

 

0
0
0
s2sdefault