Toegankelijkheid

Skip to main content

Wat is jouw excuus?

28 juni 2019

Waarom is het zo moeilijk om te kiezen voor een duurzame CO2-arme samenleving? We weten meestal wel hoe het moet, want we krijgen zoveel informatie en tips. Maar het blijft lastig om te doen en zeker om het ook vol te houden. Wat dat betreft lijkt duurzaam leven wel een beetje op lijnen, stoppen met roken of geen alcohol meer drinken. Je weet dat dat het gezonder is maar je doet het niet. Hoe komt dat?

Dilemma

Ons brein wil blijkbaar niet zomaar iets anders doen dan wat het gewend is. Ook al heb je de kennis opgedaan om CO2 te verminderen, er ontstaat een dilemma:


Je hebt twee keuzes: je past je gedrag aan of je brein.

Excuses voor het brein

Wanneer je het brein aanpast, verzin je excuses voor jezelf om het niet te doen. ‘Duurzaam leven is te duur’, zeggen veel mensen. Met een groot gezin kun je geen biologisch vlees betalen, geen max havelaarkoffie drinken of kleding aanschaffen die niet door kinderhandjes is geproduceerd. ‘We zijn geen stadse yuppen!’ Dat is een vorm van uitvergroten, het extremer en een beetje belachelijk maken.

De ander moet het maar oplossen

‘Waarom zouden wij helemaal gasloos moeten wonen terwijl er in de rest van de wereld nog op kolen wordt gestookt?’ Ook dat is jezelf een excuus geven iets niet te doen. Veel mensen wijzen ook naar bedrijven; ‘laten die maar eerst hun gedrag aanpassen, dat heeft veel meer nut’, zeggen ze dan. Je past je brein aan zodat je je eigen gedrag niet hoeft te veranderen.

Gedrag aanpassen in kleine stapjes

Je kunt ook je gedrag aanpassen. En daarvoor hoef je niet direct je hele levensstijl overhoop te gooien vindt gedragspsycholoog Kevin de Goede. Dat kost zoveel moeite, dat hou je nooit vol! ‘Mensen onderschatten de kracht van kleine stapjes’, zegt hij. ‘Die maken bij elkaar een groot verschil en ze zorgen dat het veel makkelijker is om door te zetten. Je moet jezelf nieuw gewoontegedrag aanleren. ’We zijn allemaal heel goed in argumenten bedenken als: ‘Het lukt me toch niet om het perfect te doen, laat ik dan ook maar geen begin maken.’ Het probleem is dat je op die manier nooit start.

Tips voor een kleine gedragsverandering

Welke kleine stapjes kunnen we nemen op weg naar een CO2-arme situatie?

  • Je kunt je afval goed scheiden. Plastic, glas en papier; dat doe je waarschijnlijk al. Maar breng je ook de ledlampen naar een speciale wecycle bak? En wat doe je met oude kleding, meubels of verfresten?
  • Vervang je lampen door energiezuinige verlichting, het liefst LED-verlichting.
  • Probeer internetaankopen te clusteren; laat niet voor alles een bezorger komen.
  • Ruil je oude koelkast om voor een A+++ koelkast.
  • Maak een stedentrip niet per vliegtuig, maar pak de trein.
  • Isoleer je huis. Energie wat je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen. Je huis wordt er ook nog eens een stuk comfortabeler van.
  • Informeer bij de gemeente welke subsidies er zijn voor bijvoorbeeld zonnepanelen of het isoleren van je huis.
  • Koop minder goedkope kleding. Investeer in kwaliteitsproducten waarvan je weet dat ze fair trade zijn.
  •  Kook met verse lokale producten. Dit levert een kleinere CO2-footprint op.
  • Heb je een tweede auto nodig? Of kun je het misschien redden met een deelauto of een elektrische fiets?
  • Rij niet altijd de toegestane maximale snelheid maar pas je snelheid aan = minder CO2-uitstoot
  • Pak ook voor grote afstanden de fiets.
Samen lukt het wél!

Energiek Moerdijk is een coöperatieve vereniging van en voor de inwoners van de gemeente Moerdijk. Samen met scholen, lokale ondernemers en politici werken we aan bewustwording en energiebesparing. Samen lukt het wel om ons gedrag te veranderen. Jij kunt ook meedoen! Voor €10,- per jaar ben je al lid. Meld je hier aan.

Bron: Eva.EO.nl