fbpx

Nieuws

Energie A16 in het energiecafé

Energie A16 in het energiecafé

Enige tijd geleden waren we aanwezig bij een energiecafé bijeenkomst. Er werden worden negen pilots genoemd, één ervan was energie a16. Lees er hier meer over.

Het traject energie a16 wil zoveel mogelijk inwoners op een eerlijke en gelijke manier betrekken bij de energietransitie? De energietransitie lukt alleen met elkaar. “We kunnen nieuwe technieken bedenken, maar uiteindelijk moeten mensen deze ook willen toepassen. Ook de A16 heeft het lef om al doende te leren hoe we het complexe sociale vraagstuk achter de energietransitie kunnen aanpakken. Want zonder experimenteren, geen innovatie!

De energietransitie: een sociaal vraagstuk

“Het verhaal van Energie A16 begint met de verandering van verzet naar medewerking door inwoners. We hebben vanaf het begin inwoners betrokken bij de plannen en hen gevraagd: Als de windmolens er komen, wat zijn dan jullie behoeften? Wat is er nodig om de windmolens in te zetten voor de energietransitie van inwoners zelf? Zo werden de lokale gemeenschappen mede-eigenaar van de windmolens in hun buurt. Met de winst uit de windmolens worden nieuwe lokale energieprojecten gefinancierd. Zo worden de windmolens een middel om de energietransitie te versnellen. We zoeken daarbij naar manieren om iedereen mee te kunnen laten doen. Je moet ergens durven aan te beginnen zonder de uitkomst te weten.”

 

Bekijk de foto's en de andere pilots hier.

0
0
0
s2sdefault