fbpx

Nieuws

Stem voor een Europees klimaatbeleid

Stem voor een Europees klimaatbeleid

De Europese Unie is er voor grensoverschrijdende problemen, zoals de opwarming van de aarde. Dit is bij uitstek een internationaal vraagstuk, want vervuiling stopt niet bij de grens. Daarom is een schone, duurzame economie een Europees thema. Stem op 23 mei in ieder geval op een partij die hierover een standpunt heeft dat aansluit bij jouw ideeën hierover. Je hebt meer invloed dan je misschien denkt.

 

Via Brussel naar Moerdijk

Op donderdag 23 mei mogen we opnieuw onze stem uitbrengen. Ditmaal voor het Europees parlement. Nederland mag 29 van de in totaal 705 zetels verdelen. Door te stemmen heb je rechtstreeks invloed op de gang van zaken in Brussel. Maar omdat het Europees parlement ook beleid bepaalt voor Nederland, oefen je indirect ook invloed uit op de provincie en zelfs op je gemeente. De Europese verkiezingen van mei kunnen wel eens, net als de provinciale verkiezingen, in het teken van het klimaatbeleid komen te staan.

Europa bundelt de krachten

De strijd tegen klimaatverandering en de stap naar een circulaire economie vragen om het bundelen van alle Europese krachten. Op de klimaattop van Parijs zijn afspraken gemaakt voor het beperken van de CO2-uitstoot. In 2030 wil Europa:

  • 40% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990;
  • 32% duurzaam opgewekte energie;
  • 32,5% toename in energie-efficiëntie.

Om de doelen te halen, nam het Europees Parlement vorig jaar een reeks nieuwe klimaatwetten aan. Er gaan strengere normen gelden voor de uitstoot van broeikasgassen in de transport-, landbouw-, afval- en bouwsector en voor bestaande gebouwen.

Waar staat Nederland?

De Nederlandse overheid wil de komende jaren inzetten op meer hernieuwbare energiebronnen. Maar is dit wijs? Wat doen we als het windstil is en de zon niet schijnt? Waarom hebben onder andere Duitsland en Polen nog vervuilende bruinkoolcentrales? En wat is het standpunt van Europa met betrekking tot kernenergie? Om alle landen te dwingen maatregelen te nemen is een gezamenlijke Europese aanpak essentieel.

Duurzaamheid

Ook voor duurzaamheid is Europa belangrijk. Denk aan zaken als het verbieden van schadelijke bestrijdingsmiddelen, stimuleren van schoner verkeer en het verlenen van subsidies. En de Europese Unie speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Met CO2-vrije industriële productie, duurzame landbouw en een circulaire grondstoffenstroom. Dankzij de Europese ministers komt er vanaf 2021 een verbod op populaire wegwerpproducten zoals bekertjes, rietjes en bestek.

Op wie moet je stemmen?

Maar op wie moet je nu stemmen? Op onze kieswijzer pagina vind je meer informatie en handige links, bijvoorbeeld naar diverse stemhulpen waaronder de stemchecker. Deze kieswijzer kijkt naar wat partijen daadwerkelijk doen (en níet naar wat ze beloven in campagnes). Zo kom je erachter met welke partij jij de meeste overeenkomsten hebt.

Stem en doe mee

Energiek Moerdijk is een coöperatieve vereniging van en voor de inwoners van de gemeente Moerdijk. Samen met scholen, lokale ondernemers en politici werken we aan bewustwording en energiebesparing. Door te stemmen voor het Europese parlement, laat je jouw mening horen. Samen krijgen we meer invloed op hoe onze toekomst er uit gaat zien. Jij kunt ook meedoen! Voor €10,- per jaar ben je al lid. Meld je hier aan.

0
0
0
s2sdefault