fbpx

Nieuws

Wijkgerichte aanpak werkt

Wijkgerichte aanpak werkt

Wat kun je doen als je van je eigen wijk of dorp een leukere plek wilt maken om te wonen? Dan moet je verder kijken dan je eigen achtertuin en het gesprek met je buren aangaan. Zo ontstaan initiatieven zoals een buurtbarbecue of een inbraakpreventie-appgroep. Die dragen bij aan de leefbaarheid van je straat, maar hebben ook direct invloed op je eigen geluksgevoel. Op dezelfde natuurlijke manier kunnen we ook afspraken maken over energie. In deze blog vertellen we wat wijkgerichte of kerngerichte aanpak betekent voor de energietransitie.

Van individueel naar samen

Hoe vaak worden we ongevraagd gebeld met een spectaculair aanbod om over te stappen naar een nieuwe en betere energieleverancier? Je zou een dief van je eigen portemonnee zijn als je niet direct op het aanbod inging volgens de callcenter-medewerker. Maar echt goedkoper wordt het pas als we afstappen van het individuele inkopen en gaan samenwerken. Als je in een rijtjeshuis woont met allemaal dezelfde daken kun je bijvoorbeeld collectief zonnepanelen aanschaffen. De terugverdientijd daarvan is ongeveer 5 jaar. Daarna wek je je eigen gratis elektriciteit op.

Leefbaarheid

Energiek Moerdijk is een gemeenschapscoöperatie voor het versterken van de leefbaarheid in alle kernen van de gemeente Moerdijk. Wij vinden dat je alleen door samen te werken de energietransitie vooruit kunt helpen. Alleen dan profiteren we allemaal en dat is wel zo eerlijk. We hebben afspraken met de gemeente en de provincie gemaakt over de windmolens die in 2019 langs de A16 worden neergezet. Een kwart van de opbrengst van de windenergie zal worden gebruikt voor de bewoners zelf. Maar hoe moet de opbrengst eerlijk worden verdeeld?

De voorwaarden van STEM

Voor een eerlijke verdeling van de opbrengsten van de windmolens is de STichting Energietransitie Moerdijk (STEM) opgericht. Alle plannen die via kerngerichte aanpak worden ingediend worden door deze stichting beoordeeld. Er zijn vier belangrijke voorwaarden:

  • Het plan moet ten goede moeten komen aan de hele gemeenschap.
  • Het geld wat verdiend wordt moet altijd weer geïnvesteerd worden in nieuwe energieplannen. Zo werkt het als hefboom om de energietransitie te versnellen.
  • Iedereen moet mee kunnen doen.
  • Er moet een betere verdeling ontstaan van de lusten en de lasten.

Een kerngericht project is altijd maatwerk, waarbij accenten sterk kunnen verschillen.

Elektrische deelauto’s

Een innovatief voorbeeld van wat bewoners zouden willen voor hun dorp is het plaatsen van elektrische laadpalen. En wat zou het handig zijn als er in het dorp dan ook elektrische deelauto’s zouden zijn waarvan iedereen gebruik kan maken. Want er zijn veel te veel huishoudens waar een tweede auto voor de deur staat die nauwelijks gebruikt wordt. Met kerngerichte aanpak is zoiets te realiseren. Andere ingebrachte ideeën zijn het isoleren van alle oude woningen of het bouwen van energieneutrale starterswoningen. Door de komst van jonge gezinnen zou de leefbaarheid van een dorp namelijk erg vergroot worden

Kom maar op met je plannen!

STEM hoopt dat alle plannen volgend jaar al uitgevoerd zullen worden, ook al zullen de windmolens langs de A16 pas in 2020 gaan draaien en geld opleveren. Voor de voorfinanciering ervan is een oplossing gevonden. Ben je enthousiast geworden door het verhaal van de wijk- of kerngerichte aanpak en heb je voor jouw dorp ook een goed initiatief? Neem contact op met Energiek Moerdijk of de gemeente. Zij helpen je met al je vragen en hebben kennis over hoe de kerngerichte aanpak het beste werkt. Vind je het werk van Energiek Moerdijk ook zo boeiend? Steun ons en word lid voor maar €10,- per jaar. Vul het aanmeldformulier hier in.

0
0
0
s2sdefault