Toegankelijkheid

Skip to main content

Geld besparen met de energietransitie!

06 augustus 2018

Gas, olie en steenkool zijn fossiele brandstoffen. Door het gebruik ervan komt schadelijke CO2 vrij en dat is slecht voor het milieu. Daarom is er besloten dat Nederland in 2050 helemaal duurzaam moet zijn. De overgang naar duurzame energie wordt energietransitie genoemd. Het is iets wat we samen moeten doen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk of vervelend te zijn. Je kunt er zelfs geld mee verdienen! Maar hoe dan?

 

Weg met aardgas

De overheid wil dat we stoppen met aardgas te gebruiken. Vanaf deze maand mogen nieuwbouwwoningen al geen gasaansluiting meer hebben. Maar ook al heb je geen verhuisplannen, je kunt je toch al voorbereiden op een energie-neutrale woning.

Gas is duur

Volgens het Nibud verbruikt een 2-onder-1-kapwoning gemiddeld 1.800 m3 gas per jaar, waarvan 80% voor verwarmen en 20% voor koken. De kosten hiervan zijn (nu nog) ongeveer 120 euro per maand. Maar binnen afzienbare tijd wordt de belasting op gas verhoogd en zal die op elektriciteit juist verlaagd worden. Wanneer je bespaart op gas, of zelfs helemaal overstapt op elektriciteit scheelt dat dus een hoop geld.

Tips om gas te besparen

  1. Isoleer je huis. Er bestaat dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Samen met HR++ glas zorgen ze ervoor dat er minder warmte verloren gaat. Hierdoor gaat het wooncomfort een stuk omhoog. En wanneer je minder hoeft te stoken, geef je automatisch minder geld uit.
  2. Vervang de gasgestookte cv-ketel voor een elektrische warmtepomp. De warmtepomp verdient zichzelf terug in gemiddeld 7 jaar en is ook nog eens een stuk comfortabeler dan een cv-installatie. Dat komt omdat hij in de zomer de lucht kan verkoelen.
  3. Stap over naar inductiekoken. Dit is een efficiënte manier van elektrisch koken. Een pan water kookt op inductie wel 2 x zo snel als op gas.
  4. Kies voor stroom van zonnepanelen. Verwarmen en koken op elektriciteit kost geen gas meer, maar je stroomverbruik gaat erdoor omhoog. Laat uitrekenen hoeveel stroom jouw huishouding nodig heeft en investeer in zonnepanelen op je dak. Ook wanneer je een huis huurt, dan is er vaak de mogelijkheid om via de woningbouwvereniging zonnepanelen te installeren. Je betaalt dan per maand een klein bedrag bovenop je huur maar produceert wel je eigen stroom. Heb je geen eigen dak, dan kun je via je stroomleverancier participeren in collectieve projecten. Dat zie je rechtstreeks terug op je stroomafrekening.
Stimuleringsregeling

Door je huis te isoleren en een warmtepomp en/of zonnepanelen te installeren, ben je flink aan het besparen. Maar het zijn ook grote investeringen. Geld wat niet iedereen zomaar op de plank heeft liggen. Daarom zijn er allerlei subsidies en leningen die je kunnen helpen. De gemeente Moerdijk heeft een stimuleringsregeling voor woningeigenaren waarin drie pakketten samen zijn gebracht. Je kunt geld lenen tegen een gunstig tarief om je woning energiezuinig, inbraakveilig en levensloopbestendig te maken. Wil je meer weten? Kijk dan eens op onze website www.energiekmoerdijk.nl/subsidie en doe direct de gratis energiescan.