Nieuws

Jong en duurzaam

Jong en duurzaam

De wereld van de energie verandert razendsnel. Dat betekent dat je steeds weer nieuwe keuzes moet maken en op de hoogte moet blijven van nieuwe ontwikkelingen. De oudere generatie blijft vaak te lang denken in bekende patronen waardoor innovatie soms wordt tegengehouden. Maar hoe moet de energietransitie dan worden versneld? Door de visie van de nieuwe generatie natuurlijk!

 

Rol van jongeren

Volgens Ed Nijpels, voorzitter van het klimaatberaad en gastspreker op het tweede energiesymposium in Moerdijk gaat jong en duurzaam goed samen; jongeren kunnen snel schakelen en hebben vaak innovatieve ideeën. De oudere generatie daarentegen vindt het vaak enorm lastig om zich een duurzame samenleving voor te stellen. Toch is de energietransitie ook voor de meeste jongeren nog steeds een ver van mijn bed show waar ze nog helemaal niet bezig zijn. Hoe kun je daar verandering in aanbrengen?

Leerlingen lossen energievraagstukken op

Energiek Moerdijk denkt dat bewustwording bij jongeren kan groeien door energieonderwijs te koppelen aan bedrijven. Daarom is er intensief contact met het Marklandcollege in Zevenbergen. Leerlingen van het technasium doen elk jaar in opdracht van Energiek Moerdijk onderzoek naar actuele energievraagstukken. Zo zochten ze bijvoorbeeld naar een oplossing voor het probleem dat windmolens slagschaduw produceren. Vanwege deze overlast zijn omwonenden vaak tegen de komst van windmolens. Maar als er een oplossing voor dit probleem komt, dan neem je die weerstand weg. Jongeren, in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, komen door deze samenwerking al vroeg in aanraking met de gevolgen van de energietransitie op de hele samenleving. Ze leren dat alles met alles te maken heeft. Bewustwording is hierbij het sleutelwoord.

Voorkom dat Nederland overstroomt in de escaperoom

Ga de challenge aan om binnen een uur de oplossingen bedenken voor allerlei energievraagstukken en voorkom dat je escaperoom virtueel volstroomt. Want grote delen van Nederland zullen namelijk overstromen als de zeespiegel blijft stijgen door klimaatveranderingen die worden veroorzaakt door CO2 uitstoot. Het is een idee van Ann-Marie Spierings, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, op het energiesymposium van Energiek Moerdijk. Zij wil graag jongeren betrekken bij de energietransitie door ze op een verrassende manier uit te dagen in oplossingen te denken. Zo’n escaperoom bestaat nog niet, maar wellicht binnenkort wel?

Young Projects

Wat Spierings al wel aan het realiseren is, is een onderzoeksproject over energietransitie door jongeren in opdracht van de provincie Brabant. Dit heet Young Projects. Spierings wil dat Young Projects de betrokkenheid bij de energietransitie bij jongeren onder de 30 gaat peilen en in kaart brengt. ‘Kies voor een interessante bijbaan waarbij je echt iets leert en neem een bijbaan bij Young Projects’, is haar oproep aan de aanwezige jongeren in de zaal. Want volgens Spierings kunnen alleen jongeren zelf bewustwording creëren bij hun eigen doelgroep.

Bewustwording is van alle generaties

Wij moeten met zijn allen de noodzaak gaan voelen om onze energievoorziening, een primaire levensbehoefte, in eigen hand te houden. En dat moet dan ook nog gebeuren binnen de ecologische grenzen van wat de aarde kan verdragen. Daarom moeten alle generaties samen aan de slag. Wil je meer weten over de initiatieven van Energiek Moerdijk om iedereen bewust te maken van de noodzakelijke energietransitie? Kijk eens verder op onze website  of volg ons op Facebook, Twitter, LinkedIn en Youtube.

0
0
0
s2smodern