Nieuws

Gasaansluiting nieuwbouw per 1 juli 2018 verboden

Gasaansluiting nieuwbouw per 1 juli 2018 verboden

Gaat u een huis of bedrijf bouwen? En vraagt u op 1 juli 2018 of later de vergunning aan? Dan mag er geen gasaansluiting meer zijn in uw woning of bedrijf. Alleen voor grootverbruikers geldt een uitzondering.

Netbeheerders mogen per 1 juli 2018 geen gasaansluitingen meer aanleggen in nieuwbouw. Dit betekent in de praktijk dat als u op 1 juli of later een vergunning aanvraagt voor nieuwbouw, er geen gasaansluiting in het gebouw mag komen.

Voor wie geldt dit?

Het verbod geldt voor alle kleinverbruikers. Wilt u een huis bouwen, dan valt u onder het verbod. Bouwt u een bedrijf of meerdere woningen, dan is de kans groot dat het verbod ook voor u geldt.  Tot de kleinverbruikers behoren gasaansluitingen waar maximaal 40 m3 gas per uur doorheen kan stromen. Dat zijn vrijwel alle gebouwen met minder dan 3000 m2 verblijfsoppervlak. Dat oppervlak is vergelijkbaar met 20 tot 30 woningen of een grote supermarkt.

Is er een overgangstermijn?

Ja. Als u vóór 1 juli een vergunningsaanvraag indient, mag er nog een gasaansluiting in uw nieuwbouw komen.

Bent u nog bezig met de voorbereiding van de vergunningsaanvraag en wilt u een gasaansluiting, dan is het dus belangrijk dat u de aanvraag indient vóór 1 juli 2018.

Mijn aanvraag loopt al, wat moet ik doen?

Niets. Het verbod op een gasaansluiting geldt alleen voor vergunningen die op 1 juli 2018 of later worden aangevraagd. Lopende aanvragen of al verleende vergunningen hoeven niet te worden aangepast.

Welke alternatieven zijn er?

Er zijn verschillende opties, waaronder zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, infraroodverwarming, aardwarmte en pelletkachels. at het best past bij uw gebouw, hangt onder meer af van de locatie en de isolatiewaarde. Uw architect, aannemer of installateur kan u daarover informeren. U kunt ook terecht bij Energiek Moerdijk voor een onafhankelijk, vrijblijvend en gratis energieadvies. Kijk daarvoor op www.energiekmoerdijk.nl.

Kan ik me al laten aansluiten op een warmtenet?

Nee. Het college van burgemeester en wethouders kan een gebied aanwijzen waar een warmtenet wordt aangelegd. Nieuwbouw wordt in zo’n gebied dan verplicht aangesloten op dat warmtenet. Vooralsnog heeft de gemeente Moerdijk nog geen warmtenetgebieden aangewezen.

Krijg ik subsidie voor een warmtepomp of zonnepanelen?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • De rijksoverheid kent op dit moment een zogenoemde Investerings subsidie Duurzame Energie (ISDE) voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Meer informatie vindt u op www.rvo.nl/isde.
  • De gemeente Moerdijk biedt eigenaren van bestaande woningen een  stimuleringslening. Wilt u maatregelen nemen om uw woning te verduurzamen, levensloopbestendiger te maken of veiliger, dan kunt u hiervoor geld lenen tegen een lage rente. Meer informatie vindt u op www.moerdijk.nl/stimuleringslening
0
0
0
s2smodern