Onderwijs

Iedereen die werkzaam is in het onderwijs beseft dat de school een voorbeeldfunctie heeft. We moeten zuiniger omspringen met onze planeet om de kinderen een goede toekomst te kunnen geven. Helaas zijn veel schoolgebouwen verouderd. En verlichting, verwarming, airconditioning en elektrische apparaten zoals smartboards en computers hebben allemaal stroom nodig. Hoe zorg je ervoor dat er toch energiezuinig gewerkt kan worden?

Gratis scholenscan

De energie-expert van Energiek Moerdijk komt langs om een volledige scan te maken van het gebouw. Hij denkt met je mee en kent de nieuwste technieken om de school energiezuinig te maken. Je kunt direct aan de slag door eenvoudige maatregelen toe te passen of je werkwijze iets aan te passen.

Tips voor energiebesparing op school:

  1. Schakel toestellen volledig uit. Stand-by-lichtjes die dag en nacht blijven gloeien of knipperen, gebruiken stroom. Dat ‘sluipverbruik’ tikt onnodig aan op de elektriciteitsfactuur.
  2. Verwijder na gebruik lader of transformator uit het stopcontact. Een lader (voor bijvoorbeeld de tablets) of een transformator (voor de printer) verbruikt stroom, ook als je het toestel niet gebruikt.
  3. Gebruik geen foto’s als screensaver op je computer. Een screensaver verbruikt evenveel energie als bij normaal schermgebruik. Het is beter om het scherm in slaapmodus te zetten.
  4. Zorg voor aanwezigheidsdetectie (domotica). Toiletruimtes, gangen, lokalen en centrale ruimtes hoeven niet de hele dag worden verlicht. Met aanwezigheidsdetectie gaat het licht pas aan wanneer er iemand is. Een investering die zichzelf dus terugverdiend.
  5. Breng geen posters aan op de ramen van een lokaal. Het belemmert de lichtinval van buiten, waardoor je meer kunstlicht, dus meer energie gebruikt.
  6. Vervang oude halogeenlampen door ledlampen. Halogeenlampen verbruiken meer, want veel van hun energie gaat verloren in de vorm van warmte.