Stem energiebewust op 23 mei 2019

Europese parlementsverkiezingen 2019

Kieswijzer 2019

Op 23 mei is het in Nederland tijd voor de Europese verkiezingen. Tijdens deze verkiezingen kiezen de inwoners van alle lidstaten - wij dus ook - rechtstreeks onze vertegenwoordiging in de Europese Unie.

Een ver van mijn bed show?

Het lijkt misschien een ver van je bed show, maar wist je dat de EU direct invloed heeft op je dagelijks leven? Zo wordt een groot deel van je consumentenrechten bij online winkelen beschermd voor de EU-regels. Dankzij de EU is ook je Europese rijbewijs geldig in de hele EU en kun je in alle lidstaten genieten van een Nederlands, Belgisch of Engels biertje.

De EU is er ook voor grensoverschrijdende problemen, zoals het klimaatvraagstuk. Vervuiling en klimaatverandering stoppen immers niet bij de grens. Door de krachten en kennis van alle lidstaten te bundelen kunnen maatregelen op grotere schaal genomen worden.

Stem groen op 23 mei

Wist je dat 20% van het EU-budget gaat naar klimaatmaatregelen? Daarnaast zorgt de EU ervoor dat je altijd en overal gemakkelijker duurzame keuzes kunt maken en houden ze in de gaten dat Europa haar verplichtingen nakomt. Genoeg reden om te stemmen vanuit het klimaatoogpunt dus. We geven je graag een aantal tips en kieswijzers waarbij je kunt kijken op wie je 23 mei het beste kunt stemmen.

 

 

Interessante links:

Blog: Stem voor een Europees klimaatbeleid

Kieswijzer

Stemchecker

What Europe does for me

Kennisquiz EU